‘Superfood’ sorghum tegen ondervoeding op West-Flores in Indonesië

Op West-Flores zijn veel kinderen ondervoed. Boeren leren nu sorghum verbouwen, een voedingsrijk gewas dat goed tegen droogte kan.
Wat willen we bijdragen? € 47.495
Land
Indonesië
Doelgroep
Boerengemeenschappen
Thema
Voedselzekerheid
1 februari 2024 t/m 31 januari 2025
Doneer nu
Wat willen we bijdragen? € 47.495
Land
Indonesië
Doelgroep
Boerengemeenschappen
Thema
Voedselzekerheid
1 februari 2024 t/m 31 januari 2025

Wat is er aan de hand?

In de regio Manggarai, op West-Flores in Indonesië, maakt meer dan helft van de bevolking de basisschool niet af. De meeste mensen leven noodgedwongen van de landbouw en dat is een moeilijk bestaan. Een van de grootste problemen is het gebrek aan water, vooral tijdens het droge seizoen, dat steeds langer duurt. Door gebrek aan kennis en middelen zijn de boeren niet in staat hun werkwijze aan te passen aan de klimaatverandering. Daardoor lukt het ze niet of nauwelijks om voldoende voedsel te verbouwen. Hun gezinnen leven in armoede en veel kinderen zijn ondervoed.  

Wat willen we bereiken?

We willen de voedselzekerheid van de boeren in Manggarai verbeteren en ondervoeding bij kinderen tegengaan. Onze lokale partner Ayo Indonesia laat de boeren kennismaken met sorghum, een vergeten graansoort, familie van gierst. Het is een voedzaam gewas, dat rijk is aan vitaminen, mineralen, eiwitten en vezels. Sorghum is gemakkelijk te verbouwen, groeit snel in droge én natte omstandigheden. Het is bovendien goedkoper dan rijst. Daarom willen we zoveel mogelijk boeren stimuleren om over te schakelen op sorghum. Het is de bedoeling  dat ook gemeentelijke en regionale bestuurders sorghum gaan zien als oplossing voor het verbeteren van de voedselzekerheid in de regio.

Hoe doen we dat?

De boeren krijgen zaden om sorghum te zaaien en ze leren het gewas te kweken en oogsten. Vervolgens leren ze om er verschillende gerechten van te maken. Zo is pap van sorghum echt een superfood voor kinderen, dat helpt tegen ondervoeding. De boeren leren de zaden te vermeerderen, zodat ze deze kunnen delen met andere leden van de gemeenschap. Op termijn kunnen ze de zaden ook verkopen.