Terugkeer naar de landbouwmethode van de voorouders

Om honger en ondervoeding tegen te gaan leren inheemse boerengezinnen in Guatemala voedsel te verbouwen zoals hun voorouders dat deden. Dit zorgt voor een hogere opbrengst en een voedingsrijk dieet.
Wat willen we bijdragen? € 34.880
Land
Guatemala
Doelgroep
Boerengemeenschappen
Thema
Voedselzekerheid
1 februari 2024 t/m 31 januari 2025
Doneer nu
Wat willen we bijdragen? € 34.880
Land
Guatemala
Doelgroep
Boerengemeenschappen
Thema
Voedselzekerheid
1 februari 2024 t/m 31 januari 2025

Wat is er aan de hand?

In het oosten van Guatemala, in het district Jalapa, wonen voornamelijk Xinka. Deze inheemse gemeenschap leeft vooral van de landbouw. Monocultuur, kunstmest en bestrijdingsmiddelen tasten de bodem en de biodiversiteit echter aan en klimaatverandering maakt het gebied nog droger dan het al was. Door dit alles brengt de grond te weinig voedsel op om van te leven. Hierdoor lijdt een derde van de volwassenen en de helft van alle kinderen aan chronische ondervoeding.

Wat willen we bereiken?

We willen de Xinka in staat stellen hun voedselproductie te verbeteren, door ze te helpen terug te keren naar de traditionele landbouwmethode van hun voorouders: het Milpa-systeem. De gemeenschap verbouwt hierbij gezamenlijk het land, met als basis een combinatie van maïs, bonen en pompoenen. Hierdoor wordt de bodem en gezond en zijn bestrijdingsmiddelen niet nodig. De gewassen helpen elkaar: de bonen gebruiken de maïs als klimstokken en zorgen voor stikstof in de bodem, waardoor de maïs beter groeit. De pompoenen bedekken de bodem, die zo vocht vasthoudt. Samen leveren de gewassen het hele jaar door gevarieerde en gezonde voeding. De kwaliteit en de hoeveelheid van de voedselproductie zullen minimaal verdubbelen. 

Hoe doen we dat?

Drie Xinka-gemeenschappen kiezen uit hun midden elk vijf vrouwen en vijf mannen, die een training krijgen in het Milpa-systeem. Als eerste worden bomen geplant, die de bodem verbeteren, vocht vasthouden en later biomassa en brandhout leveren. De gemeenschappen zaaien maïs, bonen en pompoenen, waarvoor ze inheemse zaden krijgen (in plaats van gemodificeerd zaad dat je elk jaar moet kopen). Dankzij het milpa-systeem verbetert de bodem, is er meer water en hebben de honderd deelnemende gezinnen het hele jaar door goed te eten.