Tijdens de Adventsactie 2024, vroegen we aandacht voor sorghum, een vergeten graansoort. Op Flores, Indonesië, is onze partner Ayo Indonesia een project gestart waarmee ze sorghum als alternatief voor rijst en maïs hebben geïntroduceerd. 

De klimaatverandering eist wereldwijd zijn tol. Op Flores, één van de vele eilanden in Indonesië, wordt het droogteseizoen warmer en droger. De bevolking die voor een groot deel in de afgelegen, zelfvoorzienende dorpen woont, leeft vooral van de kleinschalige landbouw. Rijst en maïs zijn de belangrijkste producten die op de akkers en velden verbouwd worden.

Ook op Flores heeft de bevolking te kampen met tegenvallende oogsten. De opbrengst van de rijstvelden wordt elk jaar kleiner. Het voedseltekort treft de jongste kinderen het hardst. Met blijvende gevolgen: vaak lopen ze al op jonge leeftijd een groeiachterstand op die hen het leven zal blijven achtervolgen.

Sorghum zorgt voor voedselzekerheid

Sorghum is een vergeten graansoort die het onder droogte en hitte verrassend goed doet. Het is een prima aanvulling of vervanging van rijst en maïs. Ayo Indonesia werkt aan een project om de lokale bevolking op Flores over te laten stappen op sorghum.

Een van de deelnemers aan het project is 38-jarige Meltiana. Ze is moeder van vier jonge kinderen. Zij vertelt over haar ervaring met sorghum: “Het droge seizoen duurt steeds langer en er is een groot gebrek aan water. Het werd steeds moeilijker om mijn kinderen elke dag een gezonde maaltijd te geven. Ik heb geleerd hoe ik kan overstappen op de teelt van sorghum en hoe ik daar lekkere gerechten van kan maken. Mijn kinderen zijn er dol op.”

Duurzame structurele oplossing

Sorghum heeft ook een aantal andere voordelen. De koeien eten de bladeren en stengels en hun mest zorgt weer voor een vruchtbare akker. Meltiana: “Ik heb geen kustmest meer nodig en verdien een goed inkomen. We houden nu zelfs groenten over die ik verkoop op de markt.”

resultaten workshopDe resultaten van het project zijn mooi. Maar liefst 642 boeren hebben aan het project meegedaan. 237 boeren, waarvan 117 vrouwen, hebben sorghumzaad gekregen en dat geplant. Ayo Indonesia mocht 307 deelnemers verwelkomen op de workshop om smakelijk en gezond eten te bereiden met sorghum.
 

 

 

Gezonde kinderen

Maar nog belangrijker is dat gezondheidsmedewerkers bij bijna de helft van alle kinderen met een groeiachterstand, al na vier maanden al een grote verbetering zagen. Dankzij uw donaties is dit project op Flores mogelijk.

Het leven van Anastasia veranderde

Anastasia
Anastasia (links) selecteert sorghumzaden

Het leven van Anastasia Luet veranderde ingrijpend sinds zij, samen met 27 andere boeren uit het dorp, kennis maakte met sorghum. Ayo Indonesia  leerde deze groep boeren hoe ze kunnen werken met sorghum. Bovendien organiseert Ayo kookworkshops waarin de vrouwen leren hoe ze van de oogst lekkere en voedzame gerechten kunnen bereiden. Nu eet het gezin meer dan twee keer per week van de opbrengst van de sorghumplanten. Anastasia is zo succesvol met de teelt van sorghum, dat ze nu ook zaden produceert die ze kan verkopen aan andere boerengezinnen.

 

Zelf koken met sorghum?

Nieuwsgierig naar de smaak van sorghum? Probeer de recepten uit het boekje.

Recepten sorghum

Gerelateerde verhalen