Adventsactie 2024 - voedzame gewassen voor gezonde families
Wat is er aan de hand?
Monocultuur, kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen tasten de bodem en de biodiversiteit aan. Landbouw op deze percelen brengt steeds minder op. Ook de kwaliteit van de oogst komt onder druk te staan: de gewassen bevatten minder belangrijke voedingsstoffen. Dat heeft grote gevolgen voor de gezondheid van de mensen die ervan leven. Mensen die langere tijd voedsel eten met onvoldoende goede bouwstoffen, raken chronisch ondervoed
Voor jonge kinderen heeft chronische ondervoeding ernstige en blijvende gevolgen.
Wat doet Adventsactie?
Dit jaar steunt Adventsactie partners die gezinnen leren hoe ze zelf gezonde, voedzame gewassen kunnen telen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de traditionele – vaak vergeten -lokale landbouwmethoden. Zelfgemaakte compost en wormen kunnen bijvoorbeeld kunstmest vervangen en in plaats van chemicaliën gebruiken de boeren knoflook en peper om insecten te bestrijden. Het aanplanten van bomen zorgt voor meer biodiversiteit en een verbeterde bodem. De boeren zijn bovendien niet langer afhankelijk van dure gemodificeerde zaden, kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Een gezond ecosysteem houdt water beter vast en levert grotere én betere oogsten op. Zo maakt duurzame landbouw kleine boeren en hun gezinnen veerkrachtiger en gezonder.
Superfood tegen ondervoeding in Indonesie
Op West-Flores leven boeren in afgelegen gemeenschappen. Door gebrek aan water kunnen ze echter nauwelijks genoeg voedsel verbouwen. Ze maken kennis met sorghum, een oude graansoort die zeer voedzaam is, snel groeit en weinig water nodig heeft. De boeren leren hoe ze sorghum kunnen verbouwen, ontvangen zaden én leren hoe ze er gezonde gerechten mee kunnen bereiden voor hun kinderen.
Voorouderlijke landbouwmethode in Guatemala
Onze partner in Guatemala leert de boeren hun land bewerken volgens de methode die hun voorouders 5000 jaar geleden ontwikkelden: het milpa-systeem. Daarbij bewerkt de gemeenschap gezamenlijk een stuk grond gedurende twee jaar. Daarna ligt de grond acht jaar braak.
Het milpa-systeem omvat drie gewassen: maïs, bonen en pompoenen, de drie zusters genoemd. Samen zorgen ze voor een compleet dieet van koolhydraten, eiwitten en vitaminen. Het is een uniek systeem, waarvoor geen bestrijdingsmiddelen nodig zijn en dat zorgt voor een gezonde bodem. De gewassen profiteren van elkaar en leveren het hele jaar door voedsel met een hoge voedingswaarde.
Hoe kunt u helpen?
Alle steun is welkom. Uw bijdrage maakt hoe dan ook verschil.