In de dorpen rond Mugaiyur in het noordoosten van de deelstaat Tamil Nadu in India leven 12.000 gezinnen onder de armoede grens. De meeste mensen zijn van oorsprong boer, maar dat levert te weinig op om van te leven. Sommigen vertrekken naar de grote steden en zoeken werk in steenbakkerijen, fabrieken en op bouwplaatsen. Anderen leven van dag tot dag als dagloner.

Een grote groep vrouwen uit de dorpen klopte in 2022 aan bij de Association for Community Training (ACT). De vrouwen wilden een vuilophaaldienst opzetten in de 63 dorpen waar zij wonen. Met de vuilnisophaaldienst wilden ze hun inkomen aanvullen én een bijdrage leveren aan het verbeteren van hun leefomgeving. Niet alleen om de straten schoner te maken: door al het rondslingerende afval is namelijk ook het water in de regio vervuild, wat weer allerlei gezondheidsproblemen oplevert. De mensen zijn vaak ziek en kunnen dan niet werken. De kinderen gaan minder naar school.

Aan de slag

Samen met de vrouwen ontwikkelden de medewerkers van ACT een plan om afval in te zamelen, dit zelf te scheiden en voor elke afvalstroom te zoeken naar opkopers. GFT afval wilden de vrouwen zelf verwerken tot compost met hulp van wormen. 

bakfiets voor vervoerBijna 2000 jonge meisjes en vrouwen uit de 63 dorpen van Mugaiyur Block sloten zich aan bij het initiatief. ACT hielp ze om zich te organiseren en leerde ze hoe ze hun dorpsafvalgroepen konden inrichten. Met hulp van Vastenactie werden vorig jaar 63 afvalstations ingericht in elk van de dorpen en werd per dorp een driewielbakfiets aangeschaft voor het vervoer van de ingezamelde materialen naar de opkopers van plastic, metaal enzovoorts.
 

Wat vinden de vrouwen die meedoen?

Mevrouw Vasanthi in Sithathur: “Ik ben heel blij dat ons dorp deel uitmaakt van dit programma, want ik heb veel geleerd en onze financiële situatie is verbeterd. ACT luistert goed naar wat wij vragen en sluit aan bij onze wensen.”

Mevrouw Kumari, lid van de groep in Kandachipuram is ook blij met het project: “Wij volgden de training van ACT en de mensen gooien tegenwoordig het afval niet meer op straat. Ze bewaren het afval bij hun huis en vragen ons om het wekelijks op te halen. We verkopen een deel van het ingezamelde afval en dat levert inkomsten op. Het is echt een goede verandering in ons dorp. En ook de mannen komen ons tegenwoordig helpen. Wij zijn blij met de hulp van ACT: we verdienen geld en ons dorp is nu een stuk schoner dan vroeger.”

Vastenactie heeft € 40.000 bijgedragen aan dit project.
 

Gerelateerde verhalen