De gevangenissen in Nairobi zijn onhygiënisch en overvol. Gevangenen leven er opeengepakt, en krijgen net genoeg eten om in leven te blijven. De meeste hebben geen opleiding afgerond en dus ook geen toekomstperspectief. Daarom zet onze lokale partner Father Grol’s Welfare Project (FGWP) zich dagelijks in voor deze gevangenen. Door medicijnen te bieden, maar ook door ze een vak te leren. Zo heeft de 60-jarige Tabitha – die jaren onschuldig vastzat – haar toekomst terug dankzij FGWP. 

Onschuldig achter de tralies

Een  jaar of twintig geleden overkwam de Keniaanse Tabitha (60) het ergst denkbare: ze werd beschuldigd van de moord op haar man Peter – volkomen onterecht. Elf jaar zat ze in een overvolle gevangenis in Nairobi, waar de omstandigheden mensonterend zijn. Elf jaar lang moest ze haar vijf kinderen missen, die volwassen waren tegen de tijd dat Tabitha werd vrijgelaten. Toen haar onschuld eind 2015 eindelijk werd bewezen, was de vreugde minder groot dan verwacht. Ze was niet meer welkom op de basisschool waar ze jaren als juf werkte, en de mensen uit haar gemeenschap keken haar met de nek aan. Vrouwen mochten van hun man zelfs niet meer bij haar op bezoek – ondanks haar onschuld. 

Breien voor het leven

Maar Tabitha is een doorzetter, en dus nam ze vlak na haar vrijlating contact op met onze partner FGWP. Zij gaven haar een breimachine en een startpakket met wol. Tabitha maakt nu schooluniformen voor kinderen – tien procent daarvan schenkt ze aan ouders met weinig geld. Op deze manier wil ze iets voor haar gemeenschap betekenen. Ook heeft ze een boek geschreven, waarin ze vertelt over het zware leven in de gevangenis. Daarmee hoopt ze jongeren weg te houden uit het criminele circuit.

Tabitha’s veerkracht is bewonderenswaardig: ze heeft zich niet laten leiden door woede of wrok. Dankzij haar harde werk en positiviteit is ze weer onderdeel van haar gemeenschap. Inmiddels heeft ze een nieuwe droom: met ex-gevangenen een groep oprichten om ervaringen uit te wisselen, elkaar te steunen en samen te werken. 

Doet u mee?

FGWP ontfermt zich al sinds 1984 over het lot van Keniaanse (ex-)gevangenen. Bijvoorbeeld door medicijnen, hygiëneproducten en sport- en spelmaterialen te leveren. Ook stimuleren ze gevangenen om een vak te leren, zoals timmeren, metselen of naaien. Zo kunnen ze na hun vrijlating weer aan het werk en hun familie onderhouden. We vertellen u graag meer over het project.

Ook hieraan bijdragen?  Uw steun is meer dan welkom: met een donatie kan Vastenactie onder meer lesboeken, schrijfmateriaal en gereedschap voor in de gevangenis kopen. Zo krijgen mensen als Tabitha hun toekomst terug. 

Ja, ik draag graag bij

Gerelateerde verhalen