Het is nu twee jaar geleden dat Mike Wamaya zijn eigen dansstudio opende in sloppenwijk Kiberu, Nairobi. Inmiddels is ‘Elimu’ – ‘opleiding’ in het Kiswahili - veel meer dan een dansschool voor kinderen. Het is een plaats van hoop, vertrouwen en energie. Een veilige haven waar de leiders van morgen zich kunnen ontwikkelen.
Mike Wamaya werd geboren in Kariobangi, Nairobi (Kenia). Een geboorteplek die hem met flinke uitdagingen confronteerde: “Drie maaltijden per dag zijn hier niet vanzelfsprekend,” vertelt hij. “In Kariobangi is veel armoede, geweld en misdaad.” Ondanks zijn moeilijke situatie had Mike een grote droom: hij wilde dansen! Het lukte hem een beurs te bemachtigen: “Ik heb gewoon letterlijk alles achter me gelaten om mijn droom waar te maken. Ik ben auditie gaan doen in mijn korte broek; danskleding had ik niet.” Hij kreeg een volledige beurs en dat veranderde zijn leven: “Als ik dans, voel ik de kracht in mezelf; zie ik als het ware mijn innerlijk en wat ik allemaal kan.”
Vertrouwen van ouders
Mike heeft overal ter wereld opgetreden, maar verliet het podium om een andere roeping te volgen: jonge mensen begeleiden en hen helpen de beperkingen van hun afkomst te overwinnen, net als hij destijds kon doen.
Met hulp van de lokale gemeenschap en relaties uit de danswereld, is het hem gelukt zijn eigen dansstudio op te zetten. Zo werd Project Elimu geboren. Kinderen en jongeren kunnen er terecht voor danslessen: ballet, maar ook traditionele of moderne dans. “Ik wil jongeren helpen die voor dezelfde uitdaging staan als ik destijds,” aldus Mike. En dus biedt Elimu veel meer dan alleen danslessen: “Dans is het startpunt van alles wat we doen,” legt Mike uit. “Het is een manier om contact te leggen met de kinderen en van daaruit doen we ook veel andere dingen. We geven bijvoorbeeld seksuele voorlichting, we werken aan digitale geletterdheid en laten de kinderen vrijwilligerswerk doen, maar we besteden ook aandacht aan thema’s als kinderarbeid, huiselijk geweld, kindermisbruik en dergelijke. Daar betrekken we ook de ouders bij. We hebben hun vertrouwen en dat helpt ons ons doel te bereiken.”
Dankzij al die extra’s is Elimu een sterk systeem voor de kinderen geworden merkt Mike: “De kinderen weten ons te vinden. Ze komen voor hoop, om energie te krijgen en om op te laden. Van een dansstudio zijn we een veilige haven geworden. Twee weken geleden hadden we bijvoorbeeld een meisje dat was verkracht. Ze vertrouwde ons voldoende om ons hulp te vragen; dat vond ik heel ontroerend én heel belangrijk.
Ik wil uiteindelijk dat de kinderen hier komen dansen, maar dat ze thuis ook kunnen dansen! Daarom komen we soms ook bij gezinnen ‘binnen’. Zo was er een gehandicapt meisje dat werd achtergesteld door haar ouders. Wij hebben haar mee laten doen met de voorstelling ‘Miljard dromen’, over dromen van kinderen, en ze deed het geweldig: ze wist wanneer ze moest opkomen, wanneer ze moest bewegen, wanneer ze moest buigen! Haar moeder was diep ontroerd en kwam na afloop naar me toe. Ze vertelde dat ze nooit had gedacht dat haar dochter dit zou kunnen. Dan ben ik heel dankbaar dat we dit kunnen doen.”
Ik heb gewoon letterlijk alles achter me gelaten om mijn droom waar te maken. Ik ben auditie gaan doen in mijn korte broek; danskleding had ik niet.
Wist u dat de jongeren van project Elimu de corona noodhulp in hun gemeenschap coördineren? Lees er hier meer over.