In plaats van onbezorgd te spelen en te leren, maken tientallen miljoenen kinderen lange werkdagen, vaak onder gevaarlijke en ongezonde omstandigheden. Velen van hen gaan niet naar school. In 2023 heeft Adventsactie bijgedragen aan projecten die een eind willen maken aan kinderarbeid. Afgelopen jaar kreeg het leven van ruim 1200 kinderen en tienermeisjes die leven onder kwetsbare omstandigheden in Bangladesh en DR Congo een positieve wending.

In Bangladesh vertrekken jaarlijks honderdduizenden mensen naar het buitenland om te werken, noodgedwongen door overstromingen als gevolg van klimaatverandering. Vaak blijven hun kinderen achter bij buren of andere verzorgers. Ze lopen gevaar slachtoffer te worden van mensenhandel, uitbuiting en seksueel misbruik. Meisjes worden vaak al op zeer jonge leeftijd uitgehuwelijkt of naar het buitenland gestuurd om te werken. Jongens doen veelal zwaar en gevaarlijk werk, bijvoorbeeld in de bouw.

Kinderclub in Bangladesh

In de gemeente Char-Shalepur werd een Kinderclub opgezet waar 200 kwetsbare kinderen en tienermeisjes lessen volgen in onder andere zelfzorg, kinderrechten, omgangsvormen en eigen verantwoordelijkheid. Daarnaast krijgen ze voorlichting over de gevaren van migratie en mensenhandel. De kinderen leren samen te werken. Via muziek- en tekenlessen kunnen ze hun creativiteit ontwikkelen en leren zichzelf uit te drukken. Ook werd een computerlokaal ingericht. 

De tienermeisjes krijgen voorlichting over menstruatiehygiëne en seksualiteit. Ook leren ze wat ze zelf kunnen doen om te voorkomen dat ze worden uitgehuwelijkt. Verzorgers, lokale leiders en inwoners zijn meer bewust geworden van de kwetsbaarheid van kinderen en de gevaren van kinderarbeid. In de gemeenschap is Comité voor Kinderbescherming opgericht om de belangen van kinderen te behartigen. Het eerste besluit was het verbieden van het kindhuwelijk. 

De 15-jarige Lipi uit Char-Shalepur had geen zin om verder te leren. Totdat ze andere kinderen bezig zag in de Kinderclub. Lipi uit BangladeshZe wilde net zoals de anderen zijn en meldde zich aan. Dat was vijf jaar geleden. “Nu zit ik op de middelbare school en ik heb ook mijn broertje meegenomen naar de club.” Lipi’s ouders wilden haar uithuwelijken. “Ik heb ze gezegd dat ik niet wil trouwen en dat ik desnoods 999 bel (het nationale hulpnummer) om hulp te vragen.” Daarna hebben haar ouders niet meer over een huwelijk gesproken.

Jonge mijnwerkers in DR Congo

In de mijnbouwprovincie Zuid-Kivu zijn twee van de drie mijnwerkers jonger dan 18 jaar. De kinderen worden blootgesteld aan gevaarlijke werkomstandigheden en uitbuiting. Meisjes zijn bovendien vaak slachtoffer van seksueel geweld. Door de langdurige gewapende conflicten in het gebied leeft de bevolking in grote armoede. 

Duizend kinderen terug naar school

Onze partnerorganisatie Olame wil kinderen en jonge meisjes beschermen en weghalen uit de mijnen. Duizend kinderen en tienermeisjes gaan inmiddels naar school of leren een vak. Hun ouders krijgen hulp bij het opzetten van een bedrijfje of leren moderne landbouwtechnieken, zodat ze op een andere manier een inkomen kunnen verdienen. De focus van dit project lag op het beschermen van kinderrechten en het bestrijden van kinderarbeid en misbruik. Lokale organisaties hebben geleerd misbruik van kinderen in de mijnen te signaleren en te rapporteren. Ook hebben ze plannen opgesteld om kinderarbeid tegen te gaan en seksueel misbruik te bestrijden. Radioprogramma’s, brochures en bijeenkomsten hebben bijgedragen aan bewustwording van kinderrechten en de gevaren van kinderarbeid.

De vijf kinderen van Katumbi Ngaboyeka (40) werkten noodgedwongen in de mijn. “Ik was wanhopig en wilde het leven van mijn gezin verbeteren. Samen met andere ouders sloot ik me aan bij Olame. Katumbi vader van 5 kinderenWe zetten ons in voor bewustwording en belangenbehartiging van kinderen in de mijnen. Zelf heb ik een landbouwtraining gevolgd. Mijn vrouw en ik verkopen nu bananen en we maken ‘kasigisi’, een lokale bananendrank. Ons gezinsinkomen is een stuk hoger en onze kinderen gaan weer naar school. Dankzij dit project is ons leven sterk verbeterd. Ik blijf me zeker inzetten voor het beschermen van kinderen in de mijnen.” 

Gerelateerde verhalen