Rond de Indiase kuststad Diamond Harbour liggen grote baksteenfabrieken. Twintig procent van de arbeiders bestaat er uit kinderen, sommigen niet ouder dan vijf of zes jaar. Het is zwaar en ongezond werk. Mede dankzij uw steun konden crèches en scholen worden opgezet.
Stenen bakken is seizoensarbeid, die vooral wordt verricht door migranten uit arme deelstaten. Hele gezinnen trekken naar dit gebied. Het is ongezond werk, want de hete ovens verspreiden fijne stofdeeltjes, die onder andere longziekten veroorzaken. Veel kinderen lijden aan bloedarmoede, irritaties aan oren en ogen, luchtweginfecties en geelzucht. De gezinnen leven in hutjes rond de steenovens, zonder sanitaire voorzieningen, stroom en water. Medische zorg is er niet, dus zijn ze aangewezen op kwakzalvers. Overheidsprogramma’s voor ontwikkeling, zorg en onderwijs bereiken dit gebied niet.
Crèches en scholen opgezet
De Baradrone Social Welfare Institution (BSWI) is een lokale ngo die kinderarbeid in de baksteensteenfabrieken liefst zo snel mogelijk wil afschaffen. Met steun van Vastenactie heeft BSWI in 2022 vijf crèches opgezet voor in totaal 125 baby’s, peuters en kleuters en vijf scholen voor in totaal 125 jongens en meisjes. Daar krijgen ze ook gezonde maaltijden en medische zorg. De kinderen zijn nog nooit naar school geweest, dus krijgen ze aangepast onderwijs. Ze krijgen niet alleen les in lezen, schrijven en rekenen, maar leren ook over hygiëne, gezonde voeding en levensvaardigheden. Waar nodig krijgen ze psychosociale begeleiding.
Mooie resultaten
Aanvankelijk kostte het moeite de ouders over te halen hun kinderen naar school te sturen, maar tegenwoordig willen ze niets liever. Hun kinderen zijn blij en vrolijk en gaan met plezier naar school. Uit de presentielijsten blijkt dat ze nauwelijks verzuimen. Ze zijn leergierig en maken trouw hun huiswerk, ook al hebben ze thuis allerlei taken, zoals water halen, eten maken en zorgen voor de kleintjes, terwijl hun ouders aan het werk zijn. Inmiddels zijn al 35 leerlingen doorgestroomd naar reguliere overheidsscholen. Negentien ouders zijn gestopt met het werk in de baksteenfabriek en hebben ander werk gezocht, om hun kinderen een betere toekomst te geven.
De lokale gemeenschap en ook de eigenaren van de baksteenfabrieken zijn bereid het project te steunen – in natura en geld – zodat BSWI het werk kan voortzetten, ook wanneer de bijdrage van Vastenactie stopt. Dat stemt hoopvol.
Een droom die uitkomt
De tienjarige Soni Kumari woont samen met haar ouders in Abdalpur, een dorpje in de omgeving van Diamond Harbour in West-Bengalen. Haar ouders werken daar als dagloners in een van baksteenfabrieken. Soni was nog nooit naar school geweest, totdat ze mee mocht doen met het schoolproject van BSWI. Dat heeft haar leven totaal veranderd. Ze vindt het heerlijk om naar school te gaan en zuigt alle kennis op als een spons. Ze zingt en danst met haar klasgenootjes en heeft het gevoel dat ze er helemaal bij hoort. Voor Soni is het een droom die uitkomt. Haar verhaal laat zien dat elk kind succesvol kan zijn, als het maar de juiste kansen en ondersteuning krijgt.
Sterk en veerkrachtig
Ganesh Kumar werd gepest en gediscrimineerd. Via het scholingsproject krijgt hij niet alleen onderwijs, maar ook emotionele en sociale ondersteuning. Tegenwoordig is Ganesh een blij jongetje, dat na schooltijd met zijn vriendjes speelt. Hij is helemaal opgebloeid en houdt van leren. Zijn vader is dolgelukkig met deze transformatie van zijn zoon. Het verhaal van Ganesh laat zien hoe sterk en veerkrachtig kinderen kunnen zijn. Daarom is het zo belangrijk dat ook deze kwetsbare kinderen de kans krijgen zich te ontwikkelen en gezond op te groeien.
We willen nog veel meer kinderen als Ganesh en Soni de kans geven om zich te ontwikkelen en gezond op te groeien. Daarom verlengt Vastenactie de steun met een jaar.