Jonge mijnwerkers naar school in DR Congo

DR Congo is rijk aan kostbare grondstoffen. Het land is bijvoorbeeld een van de grootste leveranciers ter wereld van kobalt, een essentieel onderdeel van oplaadbare batterijen. Tienduizenden kinderen worden ingezet bij de winning. Ze worden uitgebuit en doen bovendien ongezond en gevaarlijk werk. Met een opleiding kunnen ze een betere toekomst opbouwen.
Wat willen we bijdragen? € 35.000
Land
Congo-Kinshasa
Doelgroep
Kinderen
Thema
Land- en mensenrechten
Onderwijs
1 maart 2023 t/m 30 juni 2024
Doneer nu
Wat willen we bijdragen? € 35.000
Land
Congo-Kinshasa
Doelgroep
Kinderen
Thema
Land- en mensenrechten
Onderwijs
1 maart 2023 t/m 30 juni 2024

Wat is er aan de hand?

Zuid-Kivu is een mijnbouwprovincie in de DR Congo. In het gebied woeden al twintig jaar gewapende conflicten, waardoor de bevolking in grote armoede leeft en ondervoed is. Om het gezinsinkomen aan te vullen gaan de meeste kinderen niet naar school, maar werken in de mijnen. Ze worden uitgebuit en blootgesteld aan gevaarlijke en ongezonde omstandigheden. Zo werken ze met kwik en staan meisjes vaak tot hun middel in zuur water. De kinderen krijgen luchtweginfecties en lijden aan chronische huidziekten. Meisjes zijn bovendien slachtoffer van seksueel misbruik, geweld en mishandeling.

Wat willen we bereiken?

Adventsactie steunt het project van onze partner Olame in de regio’s Kabare en Walungu, in de provincie Zuid-Kivu. Dit project is opgezet om kinderen en jonge meisjes te beschermen tegen uitbuiting, kinderarbeid en misbruik. We willen ervoor zorgen dat de kinderen weer naar school gaan en dat gezinnen op een gezonde manier in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Het is belangrijk dat organisaties in de lokale gemeenschap zich beter bewust worden van de situatie, zodat zij zich krachtiger inzetten voor het afschaffen van kinderarbeid. Zij moeten bij de overheid opkomen voor de belangen van de kinderen.  

Hoe doen we dat?

Ouders krijgen hulp bij het vinden van alternatieve inkomstenbronnen, in de landbouw of door het opzetten van kleine bedrijfjes. Kinderen in de basisschoolleeftijd gaan terug naar school en 300 jongeren (14-22 jaar) die in de mijnen werkten krijgen trainingen in sociale vaardigheden en leren een vak, zoals kleermaken, timmeren, bakken, zeep maken of werken met computers. Lokale gemeenschapsorganisaties krijgen trainingen over belangenbehartiging en het signaleren en rapporteren van kindermisbuik. Olame helpt hen bij het ontwikkelen van netwerken om kinder- en mensenrechten te beschermen. Brochures, radioprogramma’s en bijeenkomsten dragen bij aan bewustwording over kindermisbruik en de gevaren van het werken in de mijnen.

doneer aan dit project

voormalige mijnwerkers volgen opleiding
Kinderarbeid
Verhaal

Meisjes in de mijnen in DR Congo

Ieder kind heeft recht op een gezond leven, op een opleiding en bescherming. Het klinkt vanzelfsprekend, maar toch zijn er tientallen miljoenen kinderen die niet of nauwelijks naar school gaan. In plaats van onbezorgd te spelen en te leren, maken ze lange dagen om wat geld te verdienen, vaak onder gevaarlijke en ongezonde omstandigheden. Ishara Chobowa en Florence Nabintu vertellen over hun jaren in de mijnen van DR Congo en hoe hun leven veranderde dankzij het Olame Centrum, onze lokale partner.