Wie op internet zoekt op Salta of Jujuy, Argentinië, komt allereerst terecht op de websites van reisbureaus. De meeste hebben een ‘top 5’ van bezienswaardigheden die je beslist niet mag missen als je deze twee provincies bezoekt. Spectaculair gekleurde bergen, bijna buitenaardse zoutvlaktes, lokale lekkernijen en natuurlijk de traditionele markten lokken avontuurlijke reizigers naar het uiterste noorden van het land.

Vergetelheid

Geen enkel reisbureau vertelt echter het verhaal van de inheemse volken die hier nog altijd leven, de Wichí. En dat is niet zo gek, want de Wichí leven ver van de bewoonde wereld. Onzichtbaar, afgescheiden en in feite vogelvrij. Ver van werk en voedsel. Ver van schoon water. Ver van scholen en gezondheidszorg. Een medewerkster van onze lokale partner Talentos vertelde dat ze hier voor het eerst ten volle de betekenis van het woord ‘vergetelheid’ voelde.

Ooit leefden de Wichí als jagers-verzamelaars en trokken ze rond. Dat is in de moderne wereld onmogelijk geworden. Grote stukken oerwoud zijn gekapt om plaats te maken voor suikerrietplantages. Land en water zijn in beslag genomen door rijke plantage-eigenaren en de Wichí werden steeds verder teruggedrongen. Ze wonen nu in schamele nederzettingen, met niet of nauwelijks middelen van bestaan. Regelmatig sterven Wichí kinderen van honger of ondervoeding.

Om te overleven, werken de Wichí op de plantages, waar ze worden uitgebuit en mishandeld. Voor meisjes en vrouwen is prostitutie langs ‘Route 81’ een vanzelfsprekende manier om wat geld te verdienen. Soms verdwijnen ze de grens over en dan wordt er nooit meer iets van ze vernomen. Ronduit schokkend is de traditie ‘el chineo’, groepen mannen jagen op inheemse meisjes en vrouwen, die vervolgens worden mishandeld en verkracht. Gemiddeld overlijden hier twee jonge mensen per week door misbruik en geweld.

Uitbuiting en misbruik zijn vanzelfsprekend geworden

De uitsluiting, de discriminatie en het misbruik zijn diep geworteld in het leven van de Wichí. Door hun armoede en afzondering hebben ze weinig mogelijkheden om voor hun rechten op te komen. De medewerkers van onze lokale partner Talentos staan in nauw contact met de Wichí leiders. Het project dat we willen steunen is hun eigen initiatief, dat ze samen met Talentos uitvoeren. Dit is het eerste project in zijn soort hier en kan dus een enorm verschil maken voor de inheemse bevolking.

De komende maanden willen medewerkers van Talentos in nauwe samenwerking met de Wichí leiders en plaatselijke autoriteiten de Wichí bewust maken van hun rechten en ze leren hoe ze voor zichzelf kunnen opkomen. Het doel is dat mensenhandel, misbruik en uitbuiting uiteindelijk verleden tijd zijn en dat de Wichí volwaardige leden van de gemeenschap zijn.

"De verlatenheid doet pijn, de onzichtbaarheid doet pijn", had de 14-jarige Florence een vriendin toevertrouwd, vlak voor haar oudere ‘vriend’ haar om het leven bracht nadat hij haar jaren had misbruikt. De top drie van dingen die we voor de Wichí kunnen doen? We kunnen ze zichtbaar maken en een stem geven. We kunnen onze solidariteit én onze verontwaardiging uitspreken. En we kunnen ze een toekomst geven vrij van uitbuiting en misbruik.

De eerste fase van dit project is afgerond, lees hier meer over de resultaten.

Gerelateerde verhalen