In de hoofdstad van de DR Congo, Kinshasa, leven tienduizenden kinderen op straat. Sommigen zelfs al jaren, zoals Kalala. Het duurde vijf lange jaren voordat hij durfde ontsnappen aan de mensenhandelaren die hem hadden weggelokt van huis.

Kalala (12) woonde sinds hij zeven jaar oud was bij zijn alleenstaande tante in Tshikapa, een stad in het zuiden van de DR Congo. De familie leefde in bittere armoede: zijn oom werkte in een stad aan de andere kant van het land en zijn tante zorgde alleen voor vijf kinderen. Ze verdiende geld door op straat zakjes water te verkopen.

Op een dag werd Kalala op straat aangesproken door mannen die zeiden dat ze werk voor hem hadden. Kalala liet zich overtuigen en ging samen met enkele andere kinderen met de mannen mee. Als snel bleek echter dat ze in handen waren gevallen van kinderhandelaren: na een lange reis kwamen ze in Kinshasa, waar ze op straat moesten bedelen en stelen voor hun nieuwe ‘vaders’. Ze trokken van wijk naar wijk om uit handen van de politie te blijven en de kinderen leefden in feite als slaven. 

Bendeleiders als nieuwe vader

Ontsnappen aan deze bendes is moeilijk. De kinderen worden constant in de gaten gehouden, ook op straat als ze aan het ‘werk’ zijn. Ze hebben niets bij zich en moeten alleen het telefoonnummer van hun ‘vader’ uit hun hoofd leren voor het geval ze worden opgepakt. Op straat communiceren de kinderen en hun vader via gebarentaal met elkaar. En veel kinderen komen niet uit de stad, maar zijn uit andere delen van het land naar Kinshasa gebracht, zoals Kalala. Ze kennen niemand en dat maakt ontsnappen extra moeilijk.

Kalala leefde vijf jaar bij de bende tot hij al zijn moed bij elkaar durfde te rapen. Met hulp van enkele andere jongens wist hij te ontsnappen. Hij had van deze jongens gehoord over het opvangcentrum Ndako Ya Biso en daar vluchtte hij heen. De eerste periode was spannend: Kalala moest binnenblijven, omdat de bendeleiders het centrum in de gaten hielden en hem opnieuw zouden ontvoeren als ze de kans kregen. 

Kalala
Kalala (in rood shirt)

Hereniging

Ondertussen werd in Ndako Ya Biso alles in het werk gesteld om het adres van de tante van Kalala te achterhalen. Samen met Kalala en enkele andere kinderen die uit Tshikapa kwamen, maakte Jean Didier Kpanya, een medewerker van Ndako Ya Biso, de lange reis terug naar huis. Daar bleek dat binnen de familie van Kalala grote ruzie was ontstaan door zijn verdwijning. Zijn moeder was ervan overtuigd dat haar zoon al jaren dood was en dat dit de schuld was van haar zus. Groot was dus de vreugde toen de dood gewaande Kalala na al die jaren gezond werd thuisgebracht. Zelfs Jean Didier hield het niet droog, vertelde hij.

Meer dan 30.000 straatkinderen in Kinshasa

Kalala is niet het enige kind in Kinshasa dat op straat zwerft. Naar schatting zijn het er tussen de 30.000 en 35.000. Een onvoorstelbaar aantal! Onze partner Ndako Ya Biso vangt deze kinderen op en zorgt voor een veilig thuis, drie maaltijden per dag en een opleiding. U kunt ook meehelpen! Zo kost het schoolgeld voor een trimester voor één kind € 23 en voor € 36 geeft u zes kinderen al een week lang drie maaltijden per dag!

Ja, ik help mee