Arme boeren in de hooglanden van Zuid-India vechten tegen de steeds erger wordende droogte. Het zijn de voelbare gevolgen van klimaatverandering. Maar met steun van Vastenactie en lokale partner AHIMSA lukt het om het tij te keren. Andere gewassen, slimme bemesting en biologische bestrijdingsmiddelen veranderen het leven van kleine boeren als mevrouw Jakuline. Zij vertelt hoe dat gaat.

Langzaam maar gestaag verdwijnt het water uit de twee hectare grond van Jakuline. Elk jaar is het droge seizoen iets droger, en het natte minder nat. De groenten die Jakuline en haar man verbouwen, groeien elk jaar iets minder hard. Het baart ze zorgen, want ze hebben weinig opties en wel twee kinderen om te voeden. Eén oplossing: naar het stadje Dindigul trekken en in de katoenfabriek werken. Maar dat is slecht voor je longen – geen aantrekkelijk vooruitzicht.

Klimaatverandering

Misschien lijkt de situatie van Jakuline en haar gezin uitzichtloos. De droogte wordt namelijk deels veroorzaakt door klimaatverandering. Wereldwijd stijgen de temperaturen. Hierdoor drogen natuurlijke waterreservoirs uit en veranderen weersystemen. Van Spanje tot Oost-Afrika, van China tot Californië; er zijn talloze gebieden zoals het Deccan-plateau in India waar het elk jaar droger is. En een ommekeer is niet in zicht – hoewel klimaatactivisten overal ter wereld al jaren aan de bel trekken.

Gefermenteerde koeienpoep

Maar onderschat het menselijke aanpassingsvermogen niet. Lokale organisatie AHIMSA – wat ‘geweldloosheid’ of ‘respect voor alle levende wezens’ betekent – bedenkt manieren voor kleine boeren om de strijd met de droogte aan te gaan. Bewapend met traditionele gewassen, natuurlijke mestproducten en biologische bestrijdingsmiddelen. ‘Zo deden we dat vroeger ook’, zei de grootvader van Jakuline toen ze vertelde dat je met een gefermenteerd mengsel van koeienpoep, melk en geklaarde boter een krachtige meststof kunt maken: panchakaviya.

Zo’n natuurlijke oplossing heeft veel voordelen. Zo gaat de opbrengst omhoog, ook die van mevrouw Jakuline toen ze met hulp van AHIMSA op een andere manier ging boeren. Met haar groenten verdiende ze in twee maanden 6.000 roepies, het dubbele van haar normale inkomsten. Ook ging ze gierst verbouwen met zaden van AHIMSA, de lokale partner van Vastenactie. Dat bracht nog eens 4.800 roepies in het laatje. Tot Jakulines verbazing gingen haar kosten omlaag: natuurlijke landbouwmaterialen zijn namelijk goedkoper dan die uit de fabriek.

Jakuline in haar nieuw aangelegde groentetuinTegelijkertijd is biologische landbouw beter voor de grondkwaliteit. Het programma van AHIMSA en Vastenactie zorgt ervoor dat boeren het land niet uitputten en dat water beter wordt vastgehouden. Met andere woorden: duurzame landbouw waar je vandaag én morgen van kunt leven.

 

Voedselzekerheid voor arme boeren

Het programma van Vastenactie en AHIMSA in de provincie Tamil Nadu, het zuidpuntje van het Indiaas schiereiland, is gericht op boeren met 1 à 2 hectare grond, of zelfs helemaal niets. Die laatste groep bewerkt als dagloner het land van anderen. Vaak zijn zij dalits – de ‘onaanraakbaren’ uit de laagste kaste. Maar in feite zitten al deze kleine boeren in hetzelfde schuitje: ze kunnen zichzelf en hun gezin niet behoorlijk onderhouden met de opbrengst van het werk.

Ons programma brengt daar verandering in. Onder meer door zaden, mest en nieuwe gewassen te leveren. Daarnaast trainen we de mensen om hun land anders te gebruiken. Via zaaigoedbanken zijn deelnemers in de toekomst verzekerd van voldoende zaden. Ook zijn onder leiding van AHIMSA 15 coöperaties gestart: samenwerkingen van boeren, zodat zij hun producten voor een eerlijke prijs kunnen verkopen.

Jakuline kijkt nu vol vertrouwen naar de toekomst. Ze werkt samen met haar omgeving en ondersteunt op haar beurt andere boeren via een lokale organisatie. Haar man, die eerst twijfels had, staat versteld van de verandering. Wat je met training en uitleg over slimme landbouw wel niet kunt bereiken. ‘Ik ben AHIMSA en Vastenactie enorm dankbaar’, voegt Jakuline eraan toe.

Project in India

Gerelateerde verhalen