Schoon water en sanitatie

Even je handen wassen, een glas water pakken, de wc doortrekken of thee zetten: we staan er in Nederland nauwelijks bij stil wat een luxe het is dat we kranen in huis hebben waar altijd schoon, veilig water uit komt. In grote delen van de wereld is water ver weg en vaak ook onveilig. Dat veroorzaakt talloze problemen: op het gebied van gezondheid, opleiding en scholing, economische ontwikkeling en de verhouding tussen mannen en vrouwen. Vooral vrouwen en kinderen ondervinden namelijk de gevolgen van de watercrisis.

Hoeveel weet u over water?

Doe de quiz

De impact van de watercrisis wereldwijd

Over de hele wereld lopen dagelijks miljoenen vrouwen en kinderen urenlang naar het dichtstbijzijnde moeras, naar de rivier of het meer om water te halen. Dat heeft grote gevolgen voor het dagelijks leven. Zo wordt in ontwikkelingslanden naar schatting 80% van de ziektes veroorzaakt door verontreinigd water. Er gaan daardoor jaarlijks 443 miljoen schooldagen verloren, omdat kinderen ziek thuis blijven. En wereldwijd wordt de helft van alle ziekenhuisbedden ingenomen door mensen die door vies water ziek zijn geworden. Iedere 90 seconden sterft er een kind door vervuild water.

vervuild water

703 miljoen mensen hebben géén schoon drinkwater ter beschikking

External video URL
Water verandert alles op het platteland van Nicaragua
realiteit waterhalen

De realiteit van water halen

De watercrisis veroorzaakt ook andere problemen. De tijd die vrouwen en kinderen besteden aan het halen van water, kunnen ze niet besteden aan andere dingen, zoals naar school gaan, leren lezen en schrijven, geld verdienen of zorgen voor hun gezin. De cijfers zijn nauwelijks te bevatten. Zo besteden vrouwen en kinderen in sub-Sahara Afrika naar schatting 40 miljard dagen aan water halen. Dat is net zoveel als het totaal aantal werkdagen van de beroepsbevolking van een land als Frankrijk. Bovendien is de dagelijkse tocht om water te halen voor vrouwen en kinderen onveilig: ze lopen vaak alleen en zijn dan kwetsbaar, zeker als ze de zware jerrycans meezeulen.

263 Miljoen mensen moeten langer dan een uur lopen voor water

Het aanpakken van de watercrisis

Vastenactie werkt mee aan het oplossen van de watercrisis. In 2023 hebben we samen bijna 5.000 mensen geholpen. We steunen onder andere waterprojecten in Bolivia en Zimbabwe die zorgen voor infiltratiesystemen, putten, pompen of opslagtanks. Oplossingen die schoon water brengen bij de mensen die het nodig hebben. Als een waterpunt vlakbij een school wordt gebouwd, zorgt het bijvoorbeeld voor grotere presentie, met name van jonge meisjes. Onze bijdrage betekent dan ook veel meer dan alleen schoon water, want water verandert alles!

Succesvol gesteunde waterprojecten

Doneer nu

NL21 INGB 0000 0058 50 t.n.v. Vastenactie, Gouda

meisjes kunnen naar school

De verhalen achter waterinitiatieven

Kinderen bij nieuwe waterpomp
Verhaal

Betere kwaliteit van leven dankzij water en goede hygiëne

De inwoners van zestig Pakistaanse dorpen hebben de afgelopen drie jaar toegang gekregen tot schoon water en sanitaire voorzieningen. Zowel volwassenen als kinderen kregen voorlichting over persoonlijke hygiëne. Hun kwaliteit van leven is hierdoor sterk verbeterd.

In 2019 ging de Vastenactie campagne over water

In de vastentijd van 2019 hadden we het over schoon drinkwater. We ontdekten hoe belangrijk dat is. Want iedereen heeft water nodig: om te drinken, te wassen en om aan planten en dieren te geven.

Vastenactie 2019