In Peru verblijven zo’n 800.000 vluchtelingen uit Venezuela. Hulporganisatie Warmi Huasi zet zich, met steun van Adventsactie, vooral in voor hulp aan jonge kinderen en hun ouders. Projectleider Milka Rosas Vicuña vertelt hier in deel twee van het interview met Adventsactie meer over.
Wat vinden Venezolaanse ouders zelf belangrijk voor hun kinderen?
“Onderwijs. Zij maken zich zorgen dat hun kinderen niet naar school kunnen. Veel alleenstaande moeders leven van de straatverkoop. Zij lopen urenlang op straat. Omdat deze vrouwen geen sociaal netwerk hebben om voor hun kinderen te zorgen, nemen ze hun kinderen noodgedwongen mee. Daardoor staan deze kinderen constant bloot aan de gevaren van geweld en misbruik.”
Hoe helpt Warmi Huasi deze kinderen?
“UNICEF heeft ons gevraagd te werken aan de integratie en bescherming van migrantenkinderen. In drie stadsdelen van Lima, waar veel migranten leven, hebben we kindvriendelijke plekken gecreëerd. Hier kunnen alle kinderen, dus ook de Peruaanse, spelen, huiswerk maken en sporten. Via die activiteiten leren ze elkaar kennen, vindt een uitwisseling van culturen plaats en integreren ze op een natuurlijke manier.”
Kunt u iets vertellen over het project van Adventsactie?
“In de gemeenschappen San Benito en San Martín hebben we kinderdagverblijven opgezet voor kinderen van 0-5 jaar, waar we ons vooral richten op hun emotionele en motorische ontwikkeling. We vroegen jonge moeders of ze geloven dat ze met hun baby kunnen spelen. ‘Nee,’ zeiden ze, ‘hoe kan een baby’tje nou met mij spelen?’. We lieten ze tegenover hun kindje zitten en vroegen ze hun tong een paar keer uit te steken. De baby’s imiteerden hun moeders en staken ook hun tong uit. Tot grote verrassing van de moeders! Zulke interactie is enorm belangrijk voor de ontwikkeling van jonge kinderen.”
We leren ouders hoe ze kunnen spelen en communiceren met hun kinderen, want wat kinderen op deze leeftijd leren, helpt hen de rest van hun leven
Waarom is spelen zo belangrijk?
“Liefdevolle zorg en aandacht en het stimuleren van interactie met de omgeving zorgen ervoor dat in de hersenen van jonge kinderen meer verbindingen worden aangelegd (hoe meer verbindingen, hoe intelligenter). Ook blijkt uit wetenschappelijk onderzoek, dat aandacht en zorg betere medicijnen zijn tegen bloedarmoede – waar veel migrantenkinderen aan lijden – dan vitaminen en ijzer. Verder biedt spelen kinderen de kans hun creativiteit te ontdekken en de wereld te verkennen.”