Rwanda met haar recente gewelddadige geschiedenis kent inmiddels meer stabiliteit en economische groei. Wel is er op het platteland nog veel armoede en er zijn nog altijd veel mensen besmet met hiv. Tegenwoordig zijn er goede medicijnen om hiv te bestrijden, maar die vereisen wel een uitgebalanceerd dieet. Daar ontbreekt het vaak aan, zoals bij de 25-jarige weduwe Nyiransabimana Vestine. Vestine (haar roepnaam) vertelt hoe Caritas Ruhengeri haar hoop gaf.

Vestine - Rwanda“Na de dood van mijn man ging het steeds slechter met mij. Ik had hiv en ik kreeg tuberculose, daardoor verzwakte ik heel erg. Ik heb vijf kinderen om voor te zorgen, maar ik was te arm om eten voor ze te kopen en ook om een goede behandeling te krijgen. Mijn kinderen werden ook bang omdat ze me zo zwak zagen, ze wilden zelfs weglopen.”

 

Opvangcentrum

“Uiteindelijk werd ik met ondervoeding in het ziekenhuis opgenomen, daarna mocht ik drie maanden in het opvangcentrum van Caritas Ruhengeri aansterken. Dat heeft me er echt weer bovenop geholpen. In de centrum werd ik goed verzorgd: ik kreeg eten, kleding en de juiste medicijnen. Ook leerde ik er hoe ik een moestuin kon opzetten en onderhouden. Zij betaalden zelfs de ziektekostenverzekering voor mij en mijn kinderen!”

Leven teruggekregen

“Nu, na het verlaten van het opvangcentrum, voel ik me goed en voelen de kinderen zich ook weer veilig bij mij. Ik kan gezonde maaltijden maken voor mijn kinderen en mezelf met groenten uit mijn eigen moestuin. Het varken dat ik bij het verlaten van het centrum heb gekregen, heeft tot nu toe zes biggen gekregen. Het geld uit de verkoop van de biggen kan ik gebruiken voor eten, kleding en behandelingen. Ik ben heel dankbaar voor de hulp van Caritas Ruhengeri. Ik heb het gevoel dat ik mijn leven en mijn kinderen weer heb teruggekregen.”

Hulp aan hiv/aids-patiënten in Rwanda

Herstellende patiënten - RwandaCaritas Ruhengeri leidt een opvangcentrum voor hiv/aids-patiënten. Gemiddeld verblijven de zieken hier zo’n twee maanden. Van alle mensen die tot nu toe in het centrum zijn opgevangen, heeft 70 procent het overleefd. 
Met hulp van Vastenactie hebben ruim 70 patiënten medische en psychische zorg ontvangen.

Ook kregen zij van verpleegkundigen voorlichting over aids/hiv, voeding en hygiëne.
Vanuit het centrum bezocht een psycholoog de families van de patiënten om hen voor te bereiden op de thuiskomst van hun familielid en om daar het stigma te verkleinen dat nog steeds verbonden is aan aids/hiv.
Wanneer de patiënten weer naar huis gaan, krijgen ze een varken mee om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Dit zorgt er voor dat de veelal verarmde patiënten niet volledig afhankelijk worden van hun familieleden.