Kwaliteitsonderwijs voor kansarme kinderen in India
Wat is er aan de hand?
In het uiterste noordoosten van India ligt het district Baleshwar, in de deelstaat Odisha. Ontwikkelingsprogramma’s van de regering hebben dit afgelegen gebied (nog) niet bereikt. Zo zijn in Jaleswar, een gebied met 144 dorpen, maar weinig scholen. Die liggen lang niet altijd op loopafstand voor de kinderen. Een deel van de bevolking behoort tot de kaste van de Dalits, die helemaal onderaan de maatschappelijke ladder staan. Zij leven vooral van het verbouwen van rijst. Het seizoen van zaaien en oogsten, ‘kharif’ genoemd, duurt van juni tot oktober. Daarbuiten vinden de meeste boeren geen werk, omdat ze analfabeet zijn. Hun jonge kinderen moeten meehelpen om geld te verdienen. Zij gaan daarom vaak al voor hun tiende jaar van school. Een middelbare schoolopleiding blijft voor deze kinderen meestal een droom. De positie van meisjes is nog slechter, omdat ouders een opleiding voor hen minder belangrijk vinden.
Wat willen we bereiken?
Sangrami is een vrijwilligersorganisatie die het probleem van voortijdig schoolverlaten aanpakt. Zij richt zich vooral op kinderen uit de meest achtergestelde en kwetsbare groepen. Veelal zijn dat tribale gezinnen met een laag inkomen. Sangrami wil kinderen uit deze gezinnen de mogelijkheid bieden op goed onderwijs, zodat zij later betere kansen hebben op de arbeidsmarkt.
Hoe doen we dat?
Dit project ondersteunt 100 kinderen: 55 leerlingen krijgen basisonderwijs op hun eigen niveau, 25 kinderen mogen naar de middelbare school en 20 jongeren kunnen een beroepsopleiding volgen in computervaardigheden. Voor alle kinderen worden schoolgeld, examengeld en boeken betaald. De kinderen leren niet alleen basisvaardigheden als lezen, schrijven en rekenen. Ze krijgen ook les in sociale vaardigheden, seksuele gezondheid en cultuur. De leermethoden zijn gebaseerd op een actieve leeromgeving, waarin de leerlingen centraal staan. Sangrami heeft de ambitie dit project in de toekomst verder uit te breiden met studiebeurzen, bewustwordingsprogramma’s over gezondheid, hygiëne en gemeenschapszin.