Een waardig leven voor gevluchte Syriërs in Libanon

Afgerond
Syrische vluchtelingen in Libanon leven in vreselijke omstandigheden. We steunen 440 gezinnen in tentenkampen in de Bekaa-vallei bij het opbouwen van een beter, menswaardig bestaan.
We hebben € 30.000 bijgedragen
Land
Libanon
Doelgroep
Vluchtelingen
Thema
Welzijn
1 januari t/m 31 december 2023
Doneer nu
Dit project is inmiddels afgerond. We steunen op dit moment zo'n 70 andere projecten waarvoor uw donatie van harte welkom is.
We hebben € 30.000 bijgedragen
Land
Libanon
Doelgroep
Vluchtelingen
Thema
Welzijn
1 januari t/m 31 december 2023

Wat is er aan de hand?

Syrische vluchtelingen in Libanon leven in vreselijke omstandigheden. Ze zitten veelal samengepakt in geïmproviseerde tentenkampen, zonder basisvoorzieningen. Ze kunnen niet legaal werken en de kinderen – zo’n 60 procent van alle Syriërs in Libanon – gaan meestal niet naar school. Maar neem het Libanon eens kwalijk: sinds de oorlog in Syrië in 2011 begon, staken anderhalf miljoen vluchtelingen de grens over. Dat is bijna een kwart van de Libanese bevolking. En het overgrote deel is er nog steeds. Intussen zit Libanon in een diepe crisis: er is gebrek aan voedsel en elektriciteit en de werkeloosheid is torenhoog. Deze problemen raken de zwaksten het hardst: de Syriërs. De VN schat dat 90 procent van hen in extreme armoede leeft.

Wat willen we bereiken?

Syrische gezinnen in geïmproviseerde tentenkampen hebben onmiddellijk behoefte aan veiligheid en basisvoorzieningen. De problemen zijn het grootst voor alleenstaande vrouwen met kinderen, ouderen en mensen met een beperking. Daarom richten we ons op 440 gezinnen, verdeeld over acht vluchtelingenkampen in de Bekaa-vallei in het oosten van het land. In totaal bereiken we ongeveer 2000 mensen, de meesten daarvan zijn kinderen.

Hoe doen we dat?

We werken samen met Sawa, een lokale organisatie die vluchtelingen uit Syrië ondersteunt in Libanon. Sawa heeft een uitgebreid netwerk binnen de Syrische gemeenschap. In 2021 werden een soort buurtcomités opgericht met bewoners uit de tentenkampen. Hoewel de onderkomens tenten zijn, functioneert een kamp op de langere duur meer als een dorp. De leden van deze comités zijn door Sawa getraind. Ze geven die opgedane kennis nu door in de verschillende kampen. De inwoners van het kamp maken actieplannen voor klein en groot onderhoud van de openbare voorzieningen in deze ‘kamp-dorpen’. 
Hoewel zo groot als dorpen en soms zelfs steden, is er in de kampen geen overheid. Het beheer en onderhoud van de openbare ruimte wordt door de bewoners zelf uitgevoerd. Sawa steunt de buurtcomités met kennis en waar mogelijk enig materiaal om dit werk te doen.