Een traditie van 20 jaar
Dit bijzondere evenement wordt al 20 jaar lang elk drie jaar georganiseerd voor beide scholen. Op deze manier krijgen alle leerlingen tijdens hun basisschooltijd een keer deze waardevolle voorlichting over Burkina Faso.
Een leerzame start
De ochtend begon met een presentatie door Yvonne Zomerdijk, voorzitter van Stichting WOL. Aan de hand van een PowerPoint presentatie maakt zij de leerlingen wegwijs in het leven in Burkina Faso: hoe leven de mensen daar? Welke uitdagingen zijn er? En waarom is een geboorteakte zo belangrijk? Wie goed oplette, had tijdens het ganzenbordspel een voorsprong, want veel antwoorden kwamen al voorbij!
Na de presentatie gaf pastor Eugene Brussee uitleg over het spel en het ontvingen de leerlingen een dobbelsteen, een pen en een invulformulier. Toen kon het avontuur beginnen!

In groepjes van drie à vier leerlingen doorliepen ze het spel en kwamen ze langs allerlei opdrachten die het leven in Burkina Faso nabootsen:
📝 Schrijven en een dictee maken – Niet iedereen in Burkina Faso kan lezen en schrijven. De leerlingen krijgen een dictee met begrijpelijke woorden om te ervaren hoe het is om te leren schrijven. Daarnaast ervoeren de leerlingen hoe het is om in een tweepersoons schoolbank te zitten, omdat de school niet genoeg schoolbanken heeft.
📜 Een geboorteakte aanvragen – Zonder geboorteakte besta je officieel niet en kun je geen school volgen. Medische zorg kan je alleen krijgen als je ouders dit kunnen betalen, maar je bent dan niet bij de overheid geregistreerd dus niet zichtbaar voor inentingscampagnes.
🎯 Spijkerpoepen – Een grappige naam voor een serieuze les: in Burkina Faso is het belangrijk om latrines goed te gebruiken om hygiëne te garanderen.
🥜 Pindakaas maken – In Burkina Faso worden pinda's met de hand gestampt om pindakaas te maken. De leerlingen ervaren hoe zwaar dit werk is.
🌱 Voelen wat er groeit in de moestuin – Zelf voedsel verbouwen is essentieel. De leerlingen ontdekken welke gewassen er in Burkina Faso worden geproduceerd.
👗 Afrikaanse kleding passen–Bij deze opdracht is het feest en krijgen de kinderen nieuwe kleren. En natuurlijk ook nog even op de foto!
🗣️ Taalles en thee zetten – Weeskinderen worden vaak achtergesteld of gediscrimineerd. De weeskinderen bij de opdracht: ‘theezetten’ worden achtergesteld bij de neefjes en nichtjes. Die hebben voorrang bij het naar school gaan. Daarom mogen de weeskinderen pas verder gaan met het ganzenbordspel als alle andere kinderen van hun klas gepasseerd zijn.
Een feestelijke afsluiting
Wie alle opdrachten goed uitvoerde en de juiste letters verzamelde, kon een diploma verdienen. Dat werd feestelijk gevierd met het gezamenlijk zingen van een lied!
Actievoeren
De leerlingen komen uiteraard ook in actie voor het project in Burkina Faso! Want hoe meer moeders mee kunnen doen aan het project, hoe meer kinderen naar school kunnen. Welke actie het precies wordt, is nog niet zeker, maar waarschijnlijk wordt er een speelgoedmarkt georganiseerd.
Wil je meer weten over de actie voor Burkina Faso? Lees hier verder: Project Burkina Faso.