De akkers van Leoncio González Pérez (55) uit Guatemala brachten de afgelopen jaren steeds minder voedsel op. Samen met zijn gezin verbouwde hij maïs en bonen. “We konden haast niet meer leven van de oogst,” vertelt hij. “De bodem was zo vervuild geraakt door de chemicaliën die we altijd gebruikten, dat er nauwelijks nog iets wilde groeien.” De partner van Vastenactie in Guatemala, Fundebase, leerde Leoncio de landbouwmethode van zijn voorouders. 

Minder oogst betekent minder voedsel. Vooral jonge kinderen zijn kwetsbaar voor chronische ondervoeding, wat levenslange gevolgen kan hebben. Vastenactie ondersteunt projecten die families zoals die van Leoncio leert om traditionele, lokale landbouwmethodes toe te passen, die zorgen voor een gezonde bodem, een rijke oogst en voedzame, biologische gewassen. 

Biodiversiteit aangetast

Leoncio woont met zijn gezin in Santa María Xalapán, een dorpje in de regio Jalapa. Ze maken deel uit van de inheemse Xinka-gemeenschap, die traditioneel leeft van de landbouw. Monocultuur, kunstmest en pesticiden hebben de bodem en de biodiversiteit aangetast. De organisatie Fundebase helpt de Xinka hun voedselproductie te verbeteren met behulp van de bijna vergeten milpa-methode*.

‘Vergeten’ landbouwmethode

“De mensen van Fundebase hebben ons geleerd voedsel te verbouwen volgens de methode van onze voorouders. We telen nu groenten, maïs en bonen en gebruiken alleen nog biologische compost en vloeibare meststoffen, die we als gezin produceren. Hierdoor is de kwaliteit van de grond verbeterd. We oogsten meer en de producten zijn gezonder. Ook eten we gevarieerder en is ons inkomen nu hoger.”

Leoncio werkt tegenwoordig zelf als promotor van de milpa-methode*. “Mijn gezin heeft er baat bij. Daarom moedig ik meer gezinnen aan om mee te doen aan het programma, om samen beter te worden.” 

Steun families in Guatemala!

In totaal willen we 100 gezinnen helpen de voedselproductie te verdubbelen. Zo kunnen we samen ondervoeding bij met name jonge kinderen voorkomen. Door het toepassen van de milpa-methode blijft de bodem gezond.

Ja, ik doe mee

*Milpa-methode: De gemeenschap verbouwt hierbij gezamenlijk het land, met als basis een combinatie van maïs, bonen en pompoenen. Hierdoor wordt de bodem en gezond en zijn bestrijdingsmiddelen niet nodig. De gewassen helpen elkaar: de bonen gebruiken de maïs als klimstokken en zorgen voor stikstof in de bodem, waardoor de maïs beter groeit. De pompoenen bedekken de bodem, die zo vocht vasthoudt. Wilt u zelf koken pompoen, mais en bonen? We hebben een receptenboekje voor u.

Gerelateerde verhalen