Waterpompen op zonne-energie voor boeren in Bolivia

Door klimaatverandering hebben boerengemeenschappen in de Andes steeds minder water en brengt hun land te weinig voedsel op. Innovatieve waterprojecten zorgen voor een duurzame verbetering van de voedselzekerheid.
Wat willen we bijdragen? € 27.550
Land
Bolivia
Doelgroep
Inheemse volken
Thema
Schoon water en sanitair
Voedselzekerheid
1 februari 2024 t/m 31 januari 2025
Doneer nu
Wat willen we bijdragen? € 27.550
Land
Bolivia
Doelgroep
Inheemse volken
Thema
Schoon water en sanitair
Voedselzekerheid
1 februari 2024 t/m 31 januari 2025

Wat is er aan de hand?

Hoog in het Andesgebergte in Bolivia liggen afgelegen dorpen waar boerengemeenschappen leven onder zware omstandigheden. Door klimaatverandering regent het er weinig en zijn de weersomstandigheden soms extreem. De oogsten worden dan ook steeds schraler. Gebrek aan voedsel en water bedreigen de gezondheid van de inheemse Aymara en Quechua bewoners. Economische steun van de overheid bereikt deze gebieden echter niet. Veel mensen trekken daarom naar de sloppenwijken rond de steden. Of ze komen terecht in de productie van coca en cocaïne. Om het hoofd te kunnen bieden aan de gevolgen van klimaatverandering zijn innovatieve oplossingen en duurzame technieken nodig. 

Wat willen we bereiken?

Voserdem is een organisatie die al jaren actief is in deze kwetsbare plattelandsgemeenschappen. Ze heeft er al eerder projecten opgezet om de watervoorziening en voedselzekerheid duurzaam te verbeteren en zo de gemeenschappen te versterken. Ook voor dit project, in Sacaca, in de regio Potosí, wordt een voorziening opgezet om schoon water te produceren voor consumptie en om akkers te irrigeren. Hiervan profiteren de gemeenschappen van Puetera en Mallku Khota, in totaal zo’n 500 mensen. Ook het opleidingscentrum Gabriela, dat Voserdem er heeft opgezet, zal zo voorzien worden van water. Studenten hoeven dan niet meer dagelijks te sjouwen met waterflessen.

Hoe doen we dat?

De lokale bevolking is nauw betrokken bij het project. Er worden een opvang- en een distributiereservoir voor water gebouwd en pijpleidingen aangelegd, waarbij lokale bewoners bijdragen met hun arbeid. De gemeente betaalt de kosten voor transport van materialen. Zonne-energie levert stroom om water uit een bron omhoog te pompen. Dat wordt opgeslagen in de reservoirs. Een aantal bewoners wordt opgeleid om het watersysteem te beheren en onderhouden. 


doneer nu

logo fundatie charitas  Dit project wordt mede mogelijk gemaakt met een bijdrage van Fundatie Charitas.