Onderwijs voor kinderen in baksteenfabrieken in India
Wat is er aan de hand?
Rond de kuststad Diamond Harbour, in de Indiase deelstaat West Bengalen, is een groot aantal baksteenfabrieken gevestigd. Het bakken van stenen is seizoensarbeid, die vooral wordt uitgevoerd door migranten van het platteland. Hele gezinnen trekken naar dit gebied. Ze leven in hutjes rond de steenovens, zonder sanitaire voorzieningen en water. Ook kinderen werken mee, meestal vanaf vijf- of zesjarige leeftijd. Twintig procent van de arbeiders bestaat uit kinderen. Ze werken zeven dagen per week, tot wel negen of tien uur per dag. Het is ongezond werk, want de ovens verspreiden fijne stofdeeltjes, die longziekten veroorzaken. Veel kinderen lijden aan bloedarmoede, gehoor- en oogziektes, eczeem en geelzucht. Voor medische zorg zijn ze aangewezen op ongeschoolde lokale hulp. Overheidsprogramma’s voor ontwikkeling, zorg en onderwijs bereiken dit gebied niet. De kinderen gaan dus ook niet naar school.
Wat willen we bereiken?
Op de langere termijn streeft onze lokale partnerorganisatie naar het afschaffen van kinderarbeid in de baksteenfabrieken. Alle kinderen moeten gezond en goed gevoed zijn en goed worden verzorgd. Tenminste 80% van de tieners moet dan behoorlijk kunnen lezen, schrijven en rekenen. Dit project is gericht op het verbeteren van gezondheid en scholing van jonge kinderen. We vinden het belangrijk kinderen en ouders bewust te maken van het belang van onderwijs. Dit project draagt bij aan het versterken van de gemeenschap.
Hoe doen we dat?
Voor dit project worden tussen de steenbakkerijen in Diamond Harbour vijf crèches en vijf basisscholen opgezet voor elk 125 kinderen. Alle kinderen van 0-10 jaar krijgen naast begeleiding en onderwijs ook gezonde voeding, zoals melk, brood en fruit. We zorgen dat alle kinderen kosteloos een gezondheidsonderzoek ondergaan en dat ziekten worden behandeld. De crèches en de scholen ontvangen sport- en speelmaterialen en muziekinstrumenten. De scholen nemen onderwijstoetsen en examens af.