Boeren in Ghana planten duizenden fruitbomen

Afgerond
Klimaatverandering en ontbossing veroorzaken enorme droogte in het noordoosten van Ghana. Het planten van 20.000 fruitbomen gaat de droogte tegen en dankzij waterpompen op zonne-energie kunnen boeren het hele jaar door gewassen telen.
We hebben € 25.550 bijgedragen
Land
Ghana
Doelgroep
Boerengemeenschappen
Thema
Voedselzekerheid
15 maart 2023 t/m 14 maart 2024
Doneer nu
Dit project is inmiddels afgerond. We steunen op dit moment zo'n 70 andere projecten waarvoor uw donatie van harte welkom is.
We hebben € 25.550 bijgedragen
Land
Ghana
Doelgroep
Boerengemeenschappen
Thema
Voedselzekerheid
15 maart 2023 t/m 14 maart 2024

Wat is er aan de hand?

In het noordoosten van Ghana leven de meeste mensen van de landbouw. Door klimaatverandering en ontbossing wordt het gebied steeds droger. Kleine boeren hebben geen irrigatiemogelijkheden en kunnen slechts een deel van het jaar gewassen verbouwen. De boeren kappen bomen voor kookvuurtjes en om houtskool te verkopen, waardoor droogte en milieuschade toenemen en dat leidt tot nog meer armoede. De werkloosheid in de regio is groot, met name onder vrouwen en meisjes.

Wat willen we bereiken?

Het kappen van bomen moet stoppen, om verdere achteruitgang en verdroging van de bodem tegen te gaan. Daarom willen we de bewoners een alternatieve inkomstenbron bieden. Het is van belang dat met name jongeren en lokale leiders zich bewust worden van klimaatverandering en de gevolgen voor het milieu en dat ze leren daarmee om te gaan.  

Hoe doen we dat?

Onder 500 arme boeren en huishoudens worden 20.000 zaailingen van fruitbomen verdeeld, zoals mango, kokos, shea cashew, baobab en dawadawa. Naar verwachting zullen deze binnen 3 tot 5 jaar vruchten dragen. Op een gemeenschappelijke fruitplantage van 10 ha. worden 5.000 zaailingen geplant, als bron van inkomsten voor vrouwen en kinderen die het economisch moeilijk hebben. Vier waterpompen op zonne-energie gaan de boeren op een schone manier van water voorzien, zodat ze het hele jaar door gewassen kunnen verbouwen. Met het oog op de toekomst worden op 30 basisscholen in de regio jeugdmilieuclubs opgericht. De kinderen leren op jonge leeftijd wat goed is voor het milieu en kunnen zo opgroeien tot bewuste, verantwoordelijke volwassenen.