Niet naar school in Zuid-Kivu
In Zuid-Kivu, de mijnbouwprovincie in het oosten van DR Congo, woeden al jaren gewapende conflicten. Er is nauwelijks te eten, de bevolking leeft in zware armoede en de meeste kinderen gaan niet naar school. In plaats daarvan werken ze, tegen een schamele vergoeding, in de mijnen. Zo ook Ishara. ‘Het leven was er uitzichtloos, de omstandigheden in de mijn zijn ongezond en gevaarlijk. Bovendien was ik vaak doodziek door de infecties die ik er opliep.’
Eigen naaiatelier
‘Toen ik me twee jaar geleden voor het programma van Olame aanmeldde, was ik zwaar getraumatiseerd door al het geweld en seksueel misbruik.

Het programma heeft me geholpen om – beetje bij beetje –op te krabbelen.’ Ishara voert er gesprekken met psychosociale hulpverleners, en probeert zo haar trauma een plekje te geven. Ook wordt ze er opgeleid tot naaister. Haar grote droom? Een eigen naaischool openen, en haar kennis overdragen op andere meisjes. ‘De kinderen in de mijnen worden, tot mijn verdriet, volledig aan hun lot overgelaten. Door dit programma kon ik een andere weg inslaan. Ik voel me nu zelfverzekerd, verdien m’n eigen geld en heb een toekomst voor me. Het leven heeft eindelijk weer betekenis.’
Nieuwe kansen
Het project van Olame biedt kinderen en jongeren bescherming tegen uitbuiting, kinderarbeid en misbruik. Ze zorgen dat kinderen onder de 12 jaar teruggaan naar de basisschool, en leren jongeren een vak. Van kleermaken en timmeren tot bakken en zeep maken. Daarnaast doet Olame veel aan bewustwording: de organisatie geeft trainingen aan lokale gemeenschappen, en helpt ze kindermisbruik te signaleren en rapporteren.
Samen tegen kinderarbeid
Wereldwijd zijn er maar liefst 160 miljoen kinderen als Ishara. Ze gaan niet of nauwelijks naar school en maken lange dagen om wat bij te verdienen. Ook deze kinderen hebben recht op een betere toekomst, en daar kunt ook u aan bijdragen. Doet u mee?